ISLA BROWN

Year\2024
  • \
  • \
  • \
  • \
  • \
  • \
  • \
  • \
  • \

Μπορείτε να βρείτε την δημοσίευση ολόκληρη εδώ.

Το ξενοδοχείο “Isla Brown Chania Resort & Spa” βρίσκεται στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου σε απόσταση 14 km από το κέντρο της πόλης των Χανίων και 10 km από το αεροδρόμιο, κοντά στο διάσημο χωριό και την παραλία του Σταυρού. Η περιοχή φημίζεται για τη μακρά ιστορία και την κληρονομιά της, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες όχι μόνο να επισκεφθούν τις κοντινές παραλίες, αλλά και να γνωρίσουν το πνεύμα της παράδοσης και το βάθος του τοπικού πολιτισμού. Για τον επανασχεδιασμό του υπάρχοντος ξενοδοχείου και τη δημιουργία του σύγχρονου θερέτρου 5 αστέρων οι αρχιτέκτονες έλαβαν ως σημείο αναφοράς το βραχώδες τοπίο της χερσονήσου, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που προσφέρει, όπως την αδιάκοπη θέα προς τη θάλασσα, την τοπική βλάστηση και το κρητικό φως. Τα παραπάνω ερμηνεύτηκαν σε μία χρωματική παλέτα, εμπνευσμένη από το τοπίο και σε φυσικά υλικά σε αρμονία με αυτό, όπως ξύλα και καλάμια, και στην αξιοποίηση της τοπικής βλάστησης. Το μεγαλειώδες και συνάμα ταπεινό τοπίο της Κρήτης καθόρισε
τις σχεδιαστικές επιλογές για τη δημιουργία μιας ανεπιτήδευτης πολυτέλειας. Η αρχική διάταξη του κτιρίου σε τρία τμήματα –το κεντρικό κτίριο, την πτέρυγα δωματίων και τα μπαγκαλόουζ– διατηρήθηκε και έδωσε τη δυνατότητα να δημι ουργηθούν διαφορετικές ποιότητες στη συνολική εμπειρία και στη διαμονή των επισκεπτών.

Ο συνδυασμός της υπάρχουσας διάταξης του ξενοδοχείου με τη χρήση φυσικών στοιχείων και γήινων αποχρώσεων έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα σχεδι αστικό λεξιλόγιο, που επισημαίνει την αρμονική και ισορροπημένη σχέση με το τοπίο μέσα από μία σύγχρονη οπτική. Όλες οι κατασκευές και τα στοιχεία στους κοινόχρηστους χώρους και στις όψεις σχεδιάστηκαν προσεκτικά, ώστε να πλαισιώνουν τις διαφορετικές απόψεις της θέας, δημιουργώντας την αίσθηση ότι τα φυσικά στοιχεία
υπογραμμίζονται από την πολυτέλεια.

Ένα από τα πιο κομβικά σημεία του κεντρικού κτιρίου είναι ο χώρος υποδοχής, ο οποίος αξιοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τμήμα του προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τον ουρανό και το πέλαγος. Σε επίπεδο σχεδιασμού, επιλέχθηκε η δημιουργία κατασκευών, οι οποίες εντείνουν αυτήν την αρμονική συνδιαλλαγή με το τοπίο.

Σε συνέχεια αυτής της προσέγγισης αξιοποιήθηκε το υπάρχον διαφώτιστο, το οποίο καλύφθηκε με καλάμια και δημιουργήθηκαν οι εξωτερικές πέργκολες, ώστε να ενεργοποιούνται σε όλα τα σημεία του χώρου αναμονής διαφορετικά μοτίβα σκιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, όλα τα επιλεγμένα design στοιχεία και τα έπιπλα, καθώς και τα φυσικά υλικά, όπως το μάρμαρο και το φυσικό ξύλο, συνεργούν, ώστε να προστίθεται μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στη συνολική εντύπωση που δημιουργούν.

Μία αντίστοιχη προσέγγιση αξιοποιήθηκε και στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας,
η οποία βρίσκεται κάτω από τον εξωτερικό χώρο της υποδοχής αλλά σε άμεση σύνδεση, ώστε να διατηρείται μία συνέχεια, μια φυσική πορεία προς τη θάλασσα, η οποία
δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση του οικείου.

Στο κεντρικό κτίριο στεγάζονται όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου, οι οποίοι διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο της υποδοχής υπάρχει η αίθουσα συνεδριάσεων, καθώς και το εστιατόριο του ξενοδοχείου. Στο επίπεδο της πισίνας βρίσκονται το a la carte εστιατόριο, το pool bar, το γυμναστήριο, ο χώρος ευεξίας (σπα), χώρος για παιδιά, χώρος ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς και οι 3 σπα σουίτες. Στο ίδιο επίπεδο, αλλά εκτός του κεντρικού κτιρίου, βρίσκεται και η προεδρική σουίτα.

Σε συνέχεια του κεντρικού κτιρίου βρίσκεται η πτέρυγα επισκεπτών, η οποία στεγάζει 51 δωμάτια. Τα υπόλοιπα 93 δωμάτια του ξενοδοχείου βρίσκονται στα 9 διώροφα μπαγκαλόουζ.

Όσον αφορά στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, στο θέρετρο διατηρούνται οι 3 προϋπάρχουσες κοινόχρηστες πισίνες, οι 2 (παιδική και ενηλίκων) μπροστά από το κεντρικό κτίριο και η άλλη κοντά στα μπαγκαλόουζ. Και στα δύο σημεία έχουν δημιουργηθεί οι αντίστοιχες διαμορφώσεις με ξαπλώστρες, ενώ στην απόληξη του εδάφους μπροστά από τα μπαγκαλόουζ, δίνεται και η δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα. Ο σχεδιασμός της μετάβασης μεταξύ των κοινόχρηστων χώρων έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής εμπειρίας ανάμεσα στα κτισμένα τμήματα, τη φύτευση και το κρητικό τοπίο.