“Electra Metropolis Hotel”. Μετατροπή κτιρίου γραφείων σε ξενοδοχείο με πιστοποίηση LEED στην Αθήνα

Date\JULY 23, 2020

Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στο site εδώ.

Πρόκειται για την ανακατασκευή του κτιρίου του πρώην Υπουργείου Παιδείας επί των οδών Μητροπόλεως 15, Βουλής, Απόλλωνος και Πεντέλης στην Αθήνα σε ξενοδοχείο. Το εννιαώροφο κτίριο κτίστηκε το 1959, με σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, για τη στέγαση των γραφείων του Υπουργείου Παιδείας. Με τη μεταφορά του Υπουργείου σε νέες εγκαταστάσεις το κτίριο παρέμεινε κλειστό από το 2006. H ανακατασκευή του κτιρίου αφορά την αλλαγή χρήσης του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο σχεδιάστηκε για χρήση γραφείων και την μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας 5*, 216 πλήρως εξοπλισμένων δωματίων και σουιτών.
Το κτίριο αποτελείται από μία υπόγεια στάθμη βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων (κέντρο υδροθεραπείας – spa), στάθμη ισογείου (lobby), ημιώροφου ως χώρου γραφείων (σε ένα τμήμα της κάλυψης), οκτώ ορόφους αποτελούμενους από δίκλινα  και τρίκλινα δωμάτια, σουίτες και συνεδριακές αίθουσες στο δεύτερο όροφο, εστιατόρια, καφέ, πισίνα στο δώμα, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους σε όλα τα επίπεδα. Το κτίριο διαθέτει μία κύρια είσοδο επί της οδού Μητροπόλεως και επιπλέον εξόδους διαφυγής στις οδούς Βουλής, Πεντέλης και Απόλλωνος.

Ενίσχυση φέροντα οργανισμού

Οι εκτεταμένες στατικές ενισχύσεις εφαρμόστηκαν στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου με απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού επεμβάσεων σε υφιστάμενα κτίρια (ΚΑΝ.ΕΠΕ), εξασφαλίζουν επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας αντίστοιχο με αυτό των νέων κτιρίων και αυξάνουν σημαντικά τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του κτιρίου. Παράλληλα εντάχθηκαν και αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, το σύνολο των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών και τα οποία δεν είχαν αποτυπωθεί στα αρχαιολογικά δελτία της εποχής που κατασκευάστηκε το υφιστάμενο κτίριο. Η ανακατασκευή δε του κτιρίου έγινε με απόλυτο σεβασμό στη μικρή βασιλική εκκλησία της “Αγίας Δύναμις”, στην οποία θα γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης.

Κριτήρια περιβαλλοντικής πιστοποίησης LEED

Οι προδιαγραφές των υλικών κατασκευής, η ενεργειακή του μελέτη και η λειτουργία του, καθώς και η εξαιρετική του πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συντελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην άνεση του επισκέπτη και στην επίτευξη πολύ καλών περιβαλλοντικών επιδόσεων με αποτέλεσμα να λάβει την περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership for Energy and Environmental Design) του αμερικανικού οργανισμού US Green Building Council και να αποτελέσει το πρώτο ξενοδοχείο στη χώρα μας με τη διεθνή αυτή περιβαλλοντική αναγνώριση.
Στα πλαίσια των απαιτήσεων του LEED, μελετήθηκε η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου με τη μέθοδο του ενεργειακού μοντέλου προσομοίωσής του. Η εξοικονόμηση της ενέργειας που πέτυχε το κτίριο είναι της τάξεως των 24% (ειδικά για τον κλιματισμό ή ψύξη έδειξε βελτίωση 35% και για τη θέρμανση 75%) σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό κτίριο στο οποίο δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αναβαθμισμένα συστήματα λειτουργίας και μονώσεων, και αυτό επετεύχθη με χρήση ενεργητικών μέτρων όπως: η ανάκτηση θερμότητας από τον κλιματισμό για τα ζεστά νερά χρήσης, η ταυτόχρονη χρήση κλιματισμού ψύξης και θέρμανσης τις ενδιάμεσες εποχές, η χρήση inverter στις αντλίες, κυκλοφορητές και εξαεριστήρες και η χρήση φωτοδιόδων (LED) για το σύνολο των λαμπτήρων και φωτιστικών ταινιών. Επίσης η χρήση του κτιρίου ως ξενοδοχείου είχε το πλεονέκτημα της χρήσης συστημάτων ψηφιακών ελεγκτών (controllers) και συστήματος διαχείρισης κτιρίου (BMS) κεντρικά, που επιπλέον βοήθησαν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όσο αφορά το κέλυφος, το κτίριο διαθέτει κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες με ηχοπροστασία και τεχνολογία χαμηλής εκπεμψιμότητας (low-e) και στο σύνολο της ανωδομής εφαρμόστηκε σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης με μέσο πάχος 8 cm.
Η πιστοποίηση LEED απαίτησε την εφαρμογή και άλλων περιβαλλοντικών μέτρων που αφορούν στην εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού με κατάλληλα είδη κρουνοποιίας και με κατάλληλα μέσα άρδευσης, στη χρήση τοπικών υλικών (μάρμαρα, γυψοσανίδες, χάλυβας, τσιμέντο, κ.τ.λ.) και στην έμμεση συμβολή στην μείωση της εκπομπής CO2 με την εγγύτητα του κτιρίου σε πληθώρα μέσων μαζικής μεταφοράς, διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και χωροθέτησή του σε περιοχή μεγάλης πυκνότητας.